Случи се това, за което немалко експерти и гражданското общество 

...
Случи се това, за което немалко експерти и гражданското общество 
Коментари Харесай

Борислав Цеков: Ние сме държава с приватизирани избори, което ни сродява с третия свят

Случи се това, за което значително специалисти и гражданското общество  предупреждаваха дълго, че този способ на гласоподаване с машини е жертван таман по такива аргументи - неустановеност, благоприятни условия за злоупотреби и операция. Това сподели в предаването " Това е България " на Радио " Фокус " доцент Борислав Цеков, създател на Института за съвременна политика. " Това е резултат от самото въвеждане на наложителното гласоподаване с машини в секциите с над 300 гласоподаватели. Но тогава, на едни дълги среднощни съвещания на комисията, ръководена от Ива Митева и Има Такъв Народ, това машинно гласоподаване беше възприето, и в този момент ние би трябвало, като общество и страна, да откриваме топлата вода. Онова, което извървяха други страни в Европа, ние не се поучихме от него и ще вървим по същия път - анулация на машинното гласоподаване ", сподели Цеков.

Според него в този момент, най-вероятно ще бъде оставена опцията да се гласоподава с машини по избор, само че то няма да се назовава машинно гласоподаване, защото резултатът от изборите ще се дефинира с ръчно преброяване на контролните разписки. " Случи се това, което още предходната година споделях, че след известно време ще създадем това, което и другите държавни в Европа направиха – ще го отменим ", добави Цеков.

" Но когато инженер бай Ганьо реши, че знае повече от най-могъщите страни в областта на технологиите и софтуера, се случва това - обществото заплаща скъпо и прескъпо. Защото тези машини костват десетки милиони левове и ще не престават да костват с всеки избор ", сподели Цеков.

" Това, че тук има хора, които истерично се съпротивляват и ни карат да гласуваме като във Венесуела и Бангладеш, създава много съмнения ", счита още борислав Цеков. Според него, нервността, че няма различен по-голям въпрос в страната от машинното гласоподаване, хвърля още по-големи съмнения върху тях и самопризнанията, които са създали от Българска социалистическа партия за кодовете срина дефинитивно доверието на обществото в машините. Сега всеки рационален човек би трябвало да разбере, че това е голяма опция за манипулация от недобросъвестни хора. " А какво по-недобросъвестно от рецидивисти в нарушаването на Конституцията, каквито са част от водачите на тази формация  " Продължаваме промяната ", сподели Борислав Цеков. 

Според него, това е дъното на безобразието. Това са хора, които очевидно нямат никакво уважение нито към Закона, нито към Конституцията, нито към правовия ред.

Порокът на този метод на гласоподаване е в две направления, уточни Борислав Цеков.  Първата е, че целият развой е изваден от възможността за реален граждански надзор. И втората е, че изборите бяха поверени в ръцете на частна компания и ангажирани от нея частни лица, които поддържат машините и софтуера, без страната, в лицето на ЦИК да има каквито и да са механизми за надзор върху тази частна компания.

" Ние сме страна с приватизирани избори, което към този момент ни сродява в действителност с третия свят ", добави Борислав Цеков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР